Karriärtips!

SKRIV EN ANSÖKAN

Ett tydligt CV - Ditt CV skall ge en samlad bild av dina utbildningar, erfarenheter, förmågor, personliga egenskaper och mål. Ett CV ska ligga på 1-2 A4 sidor och har du lång erfarenhet ta bara med de mest relevanta uppgifterna. Ange tydligt start och slutdatum och lista den senaste meriten först.

Ett säljande personligt brev - Ett personligt brev skall vara max en A4 sida och skall inte vara en återupprepning av ditt CV. Det skall lyfta fram varför du söker jobbet och varför de skall välja att anställa just dig.

Undvik långa utläggningar - Var så kort och koncis som det går i dina beskrivningar.

Anpassa och korrekturläs din text - Läs annonsen och anpassa ditt CV och personliga brev efter de nyckelord som lyfts fram. Glöm inte att korrekturläsa din text för att undvika tråkiga stavfel.

Layout & disposition har betydelse -  Med tydliga rubriker, ett enkelt typsnitt och en strukturerad layout blir din ansökan lättöverskådlig. På nätet finns flertalet mallar att ladda ner.

Kontaktinformation & fotografi - Gör det enkelt att komma i kontakt med dig genom att ange din kontaktinformation på varje sida (t.ex. sidfoten) och kontrollera att informationen är korrekt. Om du väljer att bifoga ett fotografi är det viktigt att bilden är neutral och anpassad för den tjänst du söker.

 

INFÖR INTERVJUN

Läs på & förbered dina svar - Besök företagets hemsida, där får du viktig information om vad som värderas och lyfts fram som viktigt. Förbered dig på vanligt förekommande frågor såsom starka/svaga sidor, hur du reagerar på stress, vad fick dig att söka detta jobb, vad har du för förväntningar mm.

Var i tid - Var på plats i tid och se till att du har lite marginal om till exempel bussen är sen eller att det är svårt att hitta parkering.

Vårdad klädsel & stäng av mobilen - Första intrycket är viktigt så tänk på att komma hel och ren och anpassat för den verksamhet du skall besöka. Glöm inte spotta ut snuset/tuggummit och stänga av mobilen.

 

UNDER INTERVJUN

Tänk på ditt kroppspråk - Ca 80 % av all kommunikation sker via vårt kroppspråk. Tänk därför på att: 

  • hälsa med fast handslag
  • ha ögonkontakt med den som intervjuar dig
  • undvik att sitta med armarna i kors
  • luta dig gärna framåt & visa intresse

Var aktiv & ställ frågor - Visa intresse för företaget och tjänsten genom att ställa frågor. På så sätt ger du ett aktivt intryck för arbetsplatsen och den aktuella rollen.

Tala inte illa om din förra arbetsplats - Berätta hellre varför jobbet du söker nu är intressant och lockande

Svara på frågan & glöm inte att lyssna - Undvik långa diskussioner och krångliga förklaringar. Svara på frågan som ställs och invänta följdfrågor. Be att få frågan igen eller ställ kontrollfrågor om du är osäker vad de vill få svar på.

karriartips.jpg