Så Skriver Du Ett Bra CV (1)
Tillbaka till alla artiklar.

Step-by-step: Så skriver du ett bra CV

Övertyga rekryterare att välja dig för drömjobbet med ett välformulerat och målinriktat CV.

Dags att söka jobb? Då är det också CV-tid. Men hur skriver man egentligen ett CV? Här får du en step-by-stepguide som hjälper till att bygga upp ett CV från A-Ö. Genom ett välformulerat och målinriktat CV lyfter du fram din bakgrund, dina erfarenheter och visar rekryteraren varför man inte skall missa att träffa just dig.

I arbetslivet används ett CV (curriculum vitae) i syfte att beskriva det du gjort fram tills nu, dina arbetslivserfarenheter, utbildningar och kompetenser.  Syftet med ditt CV, eller meritförteckning är att öppna dörren till en intervju genom att visa att du är relevant. Det är därför viktigt att du lägger tid att anpassa den efter jobbet du söker.

Viktiga byggstenar i ett CV

Ett bra riktmärke för längden på ett CV är 1-2 sidor. Det betyder att du inte måste berätta allt. Lägg ditt krut på att beskriva områden som är relevanta för tjänsten.

Säkerställ att du har skrivit in dina kontaktuppgifter på varje sida så rekryteraren lätt kan komma i kontakt med dig och vet vem CV:t tillhör. Om, du väljer att använda en bild, se till att den är professionell. Någonstans mellan fluga och t-shirt, men långt ifrån partybilden ifrån Ibiza.

Börja med din profiltext

Inled ditt CV eller med en kort sammanfattning, där man tydligt kan avläsa vad du vill och kan och vilket värde du kan skapa. Anpassa alltid texten efter tjänsten du söker genom att plocka ut nyckelkompetenser, erfarenheter, personliga egenskaper, resultat som gör dig attraktiv för tjänsten.

• "Resultatdriven och ambitiös TITEL med X års erfarenhet i x -branschen"
• "Med kunskap i X, Y och Z bidrar jag med A och B"
• "Jag har en passion för X och trivs bäst när X"
• "Min drivkraft inom X har genom åren generat Y resultat"

Dina kärnkompetenser

Välj ut 3-5 kompetenser eller expertisområden, styrkta med exempel. Om du tex söker jobb som teamledare, vilka kärnkompetenser du skall exemplifiera? Om du är specialist vilka program kan du framhäva i förhållande till tjänsten? Skall du vara ekonomiassistent, vilka uppgifter har du löst inom bokföring? Ge konkreta exempel så rekryteraren enkelt kan se vilka arbetsuppgifter du kan lösa.

• ”LEDAREGENSKAPER: Ansvar för X där mitt fokus varit att prioritera X, Y och Z”
• ”KUNDSERVICE: Hjälpt kunder med orderhantering, reklamationer och support på telefon och mail”
• ”BOKFÖRING: Gedigen erfarenhet av debet och kredit samt förberedande bokslutsarbete”
• ”SPECIALISTKUNSKAP: Behärskar X, Y och Z med Y resultat”
• ”FÖRSÄLJNING: Kundanpassade leveranser från förfrågan, genomförande och uppföljning.”

Anställningar (inklusive resultat)

Lista dina anställningar i kronologisk ordning med nyast först. Lägg tyngdpunkten på närtid och på det med relevans för tjänsten. Beskriv kortfattat dina arbetsuppgifter, eventuella ansvarsområden och lyft fram goda resultat. Förslag till struktur för dina anställningar:

     TITEL
     Arbetsgivare | Månad, Årtal - Månad, Årtal                              

• Vilka arbetsuppgifter hade du. Lägg tyngdpunkten på det som är relevant för tjänsten.

• Vilka resultat vill du lyfta fram?

Utbildning

Magister, kandidatexamen, KY-Utbildning, Gymnasieexamen? Lista dina formella utbildningar inklusive datum, utbildningsanordnare och en kort beskrivning av inriktningen.

Kurser & Förtroende uppdrag

Lista de viktigaste och de senaste kurserna du genomfört.  Skriv upp datum, inriktning och utbildningssamordnare. Med att löpande fylla på med nya kurser visar du en kommande arbetsgivare att du vill utveckla dig och ta till dig ny kunskap.

Har du tagit dig an förtroendeuppdrag? Det är ett bra sätt att visa på ett större engagemang och kan vara viktiga erfarenheter att visa upp i samband med din ansökan.

IT kompetenser

Skriv en lista över program, system, programmeringsspråk, teknologi du behärskar. Gradera även nivån du ligger på: Grundläggande, goda kunskaper, mycket goda kunskaper.  

Språkliga kompetenser

På samma linje som med IT-kunskaper är det bra att visa vilka språk du behärskar. Gradera dina färdigheter i såväl tal som skrift, från förståelse till modersmål.

Personligt/Kort om dig

Ge gärna en liten inblick i dina intressen och vem du är som person. Du får gärna vara personlig men undvik att vara privat.

Har du landat ditt CV? Komplettera din ansökan med ett riktigt vasst personligt brev. Missa inte vår artikel: 9 tips till ett personligt brev som sticker ut.

Dela:

Läs fler karriärartiklar