Har ni rekryterat nya medarbetare under 2021? Hur har det gått? Vi tog en stund med vår svenska och norska landschef, Calle Odén och Kai Bruun för att reflektera över det gångna rekryteringsåret. Missa inte deras take aways från 2021.
Vissa av oss jobbar bättre på kontor, vissa jobbar bättre hemma. Konceptet working from anywhere erbjuder uppsidor för såväl företagare som medarbetare. Inte bara kan företag skräddarsy sina kontorslokaler med populära Co-working lösningar, när arbetsplatsen tas bort ifrån kravprofilen breddas kandidatfältet och med geografisk flexibilitet erbjuds medarbetare fördelen att kunna jobba där det passar bäst.
- Under pandemin har arbetsplatsens betydelse verkligen ställts på sin spets. Med tex de digitala lösningar som finns tillgängliga kan vi konstatera att många av oss inte behöver befinna oss på samma plats för att utföra vårt jobb eller generera resultat. Sett utifrån ett rekryteringsperspektiv finns det här en stor potential i att använda det nya konceptet för att locka till sig nya talanger – säger Calle Odén, VD för TEMP-TEAM Sverige.
På fler och fler jobbportaler går det nu även att tagga och filtrera jobb inom ramarna för distansarbete, hybridlösningar och hemmakontor. Calle belyser, hur man som verksamhet skall använda det för att locka fler kandidater.
- Avstånd till och från jobbet behöver inte längre vara en dealbreaker. Genom att plocka bort vikten av arbetsplatsen breddar du kandidatfältet och fler kan känna sig manade att söka. Det kan vara precis den dörröppnare som krävs för att drömkandidaten skall söka.
Vi befinner oss i en situation med tydlig kandidatbrist, något som varit överraskande i kölvattnet av en pandemi. Detta innebär att många verksamheter i Norden har utmaningar att täcka sitt rekryteringsbehov, säger Kai Bruun, VD för TEMP-TEAM i Norge, och pekar på hur kandidatbristen kallar på en mer proaktiv strategi.
- Idag kan en rekryterare inte längre förvänta sig att en jobbannons räcker för att tillsätta en tjänst. Parallellt med en välskriven jobbannons krävs ofta search i olika databaser och ett målmedvetet och långsiktigt uppbyggande av nätverk för att lyckas.
Att våra arbetssätt och kompetenser påverkas av vår omvärld är pandemin ett tydligt bevis för. Hemmaarbete har tex ställt krav på digitala arbetsmetoder och nya digitala kompetenser. Några av de digitala kompetenser som kan ses på tvärs över olika branscher är tex:
- Även vi i rekryteringsbranschen har tagit stora digitala kliv. Numera är online intervjuer, distansrekrytering, distans onboarding av nya medarbetare naturliga inslag i arbetet. Det i tillägg med vårt beroende av digitala plattformar som teams formar och ställer krav på nya kompetenser, säger Kai.
Både medarbetare och ledare har fått en ny referensram när det kommer till hemmakontor, flexibilitet och arbetstider.
- Erfarenheterna har också skapat förväntningar som är viktiga att rekryterande verksamheter förhåller sig till. Man måste kunna skapa en balans mellan medarbetarnas behov av flexibilitet och företagets behov av närvaro och arbetsmiljö, säger Kai.
Digitalisering, robotar, AI – Vi lever i en tid där vårt kompetensbehov ständigt påverkas och skapar nya yrkesroller. Då blir nyfikenheten, viljan och förmågan till att lära nytt avgörande för att hänga med och på så vis många gånger viktigare än det vi kan idag.
- Genom att väva in learnability i rekryteringsprocessen breddar du inte bara ditt urval av kandidater det skapar även goda förutsättningar för att brygga över kompetensglapp som uppstår när utvecklingen går snabbare än medarbetaren hänger med, säger Calle.
Vilka take aways tar du med ifrån 2021?