10 CV Tips Gör Det Lätt Att Se Vem Du Är (3)
Tillbaka till alla artiklar.

10 CV tips: Gör det lätt att se vem du är

Väck rekryterarens intresse på under 30 sekunder. Skapa en klar och effektiv presentation av dig själv.

Du kan ha så lite som 30 sekunder på dig att fånga en rekryterares intresse. Maximera därför din dryga halvminut genom att vara tydlig, kortfattad och lättförståelig. Här vill vi ge dig 10 CV-tips för att snabbt bryta igenom och visa vem du är!

1. Väck intresse direkt med en lockande profilbeskrivning
Rekryteraren vill veta varför du sökt jobbet, vart du är på väg och vad du kan. Skriv en kort profilbeskrivning som sammanfattar din karriär, dina kompetenser och det du söker framåt. Det ger en snabbversion av ditt personliga brev och är tillfället att lyfta fram varför just du är rätt för jobbet. Hur många bockar säkrar du att rekryteraren kan sätta i starten?

2. Säkra en röd tråd
Ta rekryteraren tryggt ifrån A-Ö. Med en röd tråd mellan din profilbeskrivning, din erfarenhet och dina bedrifter blir det lättare att förstå din profil.

3. Var tydlig med en bra layout: Less is more
Tappa inte bort din kompetens i en krånglig layout, svårläst typsnitt och för mycket text. Hjälp läsaren med:

  • Rubriker: Gör det lätt att navigera i ditt CV med tydliga avsnitt/kapitel.
  • Typsnitt: Välj ett typsnitt som är lätt att läsa och låt rubrikerna synas mer än dina underrubriker. Överanvänd inte kursiv, fet och VERSALER. Allt för många grafiska element kan störa mer än de hjälper.
  • Textmängd: Det skall inte krävas en kraftansträngning ifrån läsaren att ta sig igenom ett CV. Behöver du dra ut på marginaler? Då kan du utgå ifrån att du skall skära ner din text.
  • Punktlistor: Använd gärna punkter för att lätta upp och få fram viktiga budskap.

Det finns många CV-mallar på nätet som kan hjälpa dig på traven. Men, söker du en kreativ tjänst? Då kan det helt klart vara värt att imponera med din kreativa ådra.

4. Använd rubriker för att få fram dina styrkor
Våra ögon dras till det som syns mest eller som är mörkast/kraftigast. Skapa avsnitt inom tex x, y och z och använd underrubriker för att få fram det du vill att läsaren skall komma ihåg om dig.

5. Lista i kronologisk ordning, med nyast först
Gör det lätt att se vad du gör idag eller gjort senast. Allt som tiden går blir tidigare erfarenheter mindre aktuella och intressanta.

6. Tydliggör dina titlar
Kan rekryteraren lätt se vilket jobb du passar för? Inte alla titlar är självförklarande så ge rekryteraren nyckelord och arbetsuppgifter att förstå utifrån den aktuella tjänsten.

7. En relevant och kärnfull meritlista
Har du ett långt arbetsliv, många kompetenser, utbildningar? Ingen kommer minnas allt. Sålla i meritlistan så du blir tydlig och relevant för tjänsten. Beskriv kärnfullt relevanta arbetsuppgifter, ansvarsområden och resultat.

8. Kill your darlings
Det finns mycket att vara stolt över. Men är det relevant för tjänsten?

9. Samla din erfarenhet
Har du haft flera roller hos samma arbetsgivare? Lista dom som underkategorier till din anställning för att ge ett tydligare och mindre hoppigt intryck.

10. Korrekturläs och PDF:a
Ett CV med många skrivfel kan snabbt bli lagt ner i nej-högen. Gå därför igenom flera gånger och kontrollera en extra gång att alla månader, årtal också är korrekta. När du skräddarsyr ditt CV, bör du spara ner det som en PDF innan du skickar i väg din ansökan. Då har du full kontroll på hur dokumentet ser ut i andra ändan.

Vill du få hjälp med att bygga din CV steg för steg och få ännu fler CV tips? Läs vår artikel: Step-by-step: Hur du skriver ett bra CV

Lycka till i CV skrivandet!

Dela: