Rekrytera I Norden
Tillbaka till alla artiklar.

4 utmaningar: Skall du rekrytera i Norden?

Vi sätter ord på hinder som du kan stöta på när du söker talanger och anställer personal tvärs över gränserna.

Är det äntligen dags att ta klivet över gränsen till grannlandet för att möta en ny marknad? Eller skall du rekrytera på distans i Norden? Då har du landat helt på rätt ställe.  Vi sätter ord på 4 nordiska rekryteringsutmaningar du kan förvänta dig och sätta fokus på. Det handlar om juridik, språk, kanaler och stöd.

Kravprofil, jobbannons, anställningsform, lönenivåer. Det är mycket att hålla koll på när det är dags att rekrytera och anställa personal. Och det blir inte lättare när det skall göras på tvärs över landsgränserna och utanför de vana juridiska ramarna. Låt oss titta närmare på vad det innebär att rekrytera i Norden, mellan Danmark, Norge, Sverige och Finland.  


1. Juridik, juridik, juridik: Anställ med rätt villkor

Anställningsformer, semesterdagar, minimilöner, uppsägningsregler, pensionsavsättningar etc. Varje land har sina unika regler och förutsättningar som du behöver sätta dig in i och förhålla dig till när du skall anställa personal. Säkerställ att du lever upp till de olika reglerna och att du följer de rättigheter och skyldigheter du har för varje medarbetare i det enskilda landet.


2. Språkliga utmaningar: Attrahera och värdera kompetens

Är det kanske ”markedsassistent” eller ”marketingassistent” som ger de bästa resultaten i Danmark? Även om de nordiska språken påminner om varandra kan det ligga stora skillnader i dom små detaljerna – och titeln är en viktig ingrediens när du vill attrahera rätt typ av kandidater.  

Det kan också vara språkliga utmaningar om du skall anställa kundservicepersonal som talar ett annat språk än ditt eget – för hur testar man av att personalen hanterar språket korrekt? Det finns olika språktester att tillgå, men kan du hitta en samarbetspartner som har kompetens i det aktuella språket ger det en extra dimension.


3. Känn dina kanaler: Annonsera och hitta rätt kandidat

Har du inte redan rekryterat medarbetare i Norden kan det vara svårt att veta vart man skall börja? Och med dagens arbetsmarknad är det svårt som det är att hitta rätt kompetens.

Först och främst måste du ta reda på vilka kanaler som mest sannolikt kommer hjälpa dig att hitta rätt kandidat. I Sverige når du många via ams.se, norrmännen gillar Finn.no, danskarna älskar jobnet.dk och i Finland är Duunitori.fi mest utbrett.

Har du ett lokalt nätverk eller har någon i din organisation lokala kontakter, utnyttja dom. Ett scenario kan vara att ni har en produktionsanläggning i ett annat land och nu skall koppla på en säljavdelning. Se nätverksmöjligheterna – er drömkandidat kanske finns närmare än vad ni tror.


4. Stöd och råd: Hitta en samarbetspartner

Är du osäker hur du skall ta nästa kliv på din nya marknad? Ta kontakt med en sparringpartner. Någon som känner till de lokala förhållandena, vet var du kan leta efter kandidater och någon som kan ge stöd och rådgivning när du skall rekrytera personal. En naturlig part att vända sig till är den statliga arbetsförmedlingen i respektive land eller tex en lokalt, nordisk eller internationell rekryteringsverksamhet.

 

En nordisk rekrytering och bemanningspartner

Skall du rekrytera i Norden? Vi finns i Finland, Sverige, Norge och Danmark och ger gärna stöd eller rådgivning i processen.

Dela: