9 tips: Skriv ett personligt brev som sticker ut
Stick ut i ansökningshögen! Här ger vi dig våra bästa tips hur du skriver ett bra personligt brev.
Du har hittat drömjobbet, men hur ska du sticka ut ifrån högen med ansökningar och övertyga arbetsgivaren om att du är rätt kandidat? Det löser du först och främst genom att skräddarsy din ansökan efter jobbet, fylld med nyckelord och bevis på du är rätt person. Här ger vi dig 9 tips till hur du skriver ett bra personligt brev.
CV:et har listat dina kvalifikationer, det personliga brevet ska komplettera den och ge din framtida arbetsgivare goda anledningar och exempel på varför du är personen de bör anställa.
I ditt personliga brev ska du ta fram det som inte tydligt kommer fram i CV:et, till exempel särskild relevant erfarenhet, utbildning, personliga egenskaper och sätta ord på varför du så gärna vill ha just det här jobbet.
Här är våra råd för vad du bör tänka på när du ska skriva ett personligt brev:
- Gör din research
Använd all information du har tillgängligt om företaget och om tjänsten när du skriver din ansökan. Visa att du kan lite om företaget och har förstått branschen. Säger inte jobbannonsen allt? Ring för att ställa kompletterande frågor om jobbet och arbetsuppgifterna, det kan ge dig värdefull information om vad arbetsgivaren lägger extra vikt vid. Att hänvisa till någon du pratat med kan också ge din ansökan lite extra uppmärksamhet.
- Fånga läsaren med en lockande inledning
Gör en tydlig uppsummering av vem du är och varför du söker just det här jobbet. Du har såväl begränsad plats som tid att övertyga rekryteraren, så besvara de viktigaste frågorna först: Har du kompetensen som krävs och vad är drivkraften bakom just denna ansökan?
- Sätt ord på dina drivkrafter
Vilka arbetsuppgifter brinner du för och vad det är som ger dig arbetsglädje? Få fram varför du önskar att jobba i tex den aktuella branschen eller vad det är som lockar dig med just det här företaget.
- Vilka är de viktigaste arbetsuppgifterna?
Analysera jobbannonsen så du har klart för dig vilka arbetsuppgifter som ska lösas och vilka kompetenser som krävs. Kom ihåg att du nödvändigtvis inte måste bocka av alla punkter på kravlistan för att vara kvalificerad för jobbet – här kan du få ett försprång genom att ringa först! Visa att du har förstått vad jobbet går ut på: ha fokus på nyckeluppgifter och motivera hur du löser uppdraget.
- Ge inte utrymme för tolkning
Söker du jobb i en ny stad? Berätta gärna lite kring det och hur det påverkar praktiska förutsättningar som resväg och flexibilitet. Finns det risk för att du kan upplevas som överkvalificerad? Säg något om orsaken till att du söker ett jobb som kan ses som ett steg ner, men lägg vikt på det du önskar i en ny roll - inte att du söker dig bort ifrån något.
- Learnability – Visa på din vilja och förmåga att lära nytt
Ingen kan allt och har du inte rätt bakgrund är det ännu viktigare att motivera för rekryteraren att du ändå är rätt för tjänsten. Visa att du har intresset och förståelse för att lära nytt och hänga med i utvecklingen. Nämn gärna någon av de senaste kurserna du genomfört. Det visar arbetsgivaren att du är på tårna, redo att ta till dig ny kunskap och utveckla dig i jobbet.
- Vad kan du erbjuda?
Företaget ska anställa dig för att du kan lösa behovet som finns presenterat i jobbannonsen. Hänvisa till din erfarenhet, dina kompetenser och förklara hur du kan bidra och kanske till och med lyfta verksamheten till en ny nivå. Kom med exempel på resultat du har uppnått och personliga egenskaper som gör att du kan skapa värde för arbetsgivaren.
- Språkliga verktyg
Var uppmärksam på språket och formulera dig på ett sätt som framhäver dig och din personlighet positivt. Hur är verksamhetens egen stil och ton? Väldigt konservativ och formell eller oformell och med glimten i ögat? Ta inspiration ifrån hur jobbannonsen är formulerad och anpassa din ansökan därefter. Det kan ge rekryteraren en känsla för att du passar in i miljön.
- Less is more
Ditt personliga brev bör inte vara längre en A4 sida. Tänk på att arbetsgivare ofta har många ansökningar på bordet och använder kanske bara 30 sekunder att skumma igenom varje ansökan. Använd korta meningar och formulera stycken med ett tydligt budskap för att göra texten lätt att läsa och ta till sig.
Undvik standardklichéer och var noga med rättstavning – enkla skrivfel och slarv kan göra att du hamnar i fel hög. Få alltid någon att läsa igenom din ansökan innan du skickar in.
Lycka till med jobbsökandet!