Kandidatresan (1)
Tillbaka till alla artiklar.

Kandidatupplevelsen: Skapar er rekryteringsprocess ambassadörer?

Ta hänsyn till kandidatupplevelsen i rekryteringsprocessen, så stärker du också ditt employer brand. Våra tips från start till mål.

Har du sökt jobb hos dig själv? Med en positiv kandidatupplevelse ökar du sannolikheten för att en kandidat tackar ja, väljer att söka jobb hos er igen och rekommenderar er till andra i sitt nätverk. Missa inte våra 6 tips som tar höjd för kandidatupplevelsen i rekryteringsprocessen från start till mål.

Kandidatupplevelsen är i korta drag era kandidaters känslor och upplevelser kopplat till er rekryteringsprocess och spelar stor roll för hur ni uppfattas som arbetsgivare och företag. Det är viktigt att en kandidat känner att dom fått en ärlig chans, realistiska förväntningar, återkoppling och att kommunikationen varit tydlig och transparent.

Optimera kandidatupplevelsen i 6 steg

Här lyfter vi upp 6 steg för att maxa kandidatupplevelsen i rekryteringsprocessen.

1. Kravprofilen: Koppla på kandidatupplevelsen direkt från start

Får kandidaten möjlighet att träffa rätt nyckelpersoner? Respekterar antalet intervjurundor kandidatens tid? Är det rimligt att leva upp till den önskade kravprofilen? Är det befogat att utsätta kandidaten för test/analyser? Säkerställ så att kravprofilen tar hänsyn till bägge sidors intresse. Där kandidaten får rätt förutsättningar att visa vem dom är och att varje aktivitet ni genomför är relevant för den aktuella tjänsten och hjälper såväl er som kandidaten i sitt beslut.

2. Jobbannons: Sätt rätt stämning och locka rätt kandidater

What’s in it for me? Rätt använt är jobbannonsen ett av dina viktigaste verktyg för att väcka intresse för er som arbetsgivare och locka kandidater till er. Skriv annonsen utifrån er drömkandidats perspektiv och sätt ord på varför dom inte får missa just det här jobbet:

• vad ni erbjuder
• vad man kan förvänta sig
• vad ni värdesätter

Med tydliga kontaktvägar och känslan av en ”öppen” dörr håller ni en hög servicenivå för den som söker.

Kom ihåg! Även om jobbannonsen skall locka är det viktigt att den återspeglar verkligheten och inte sätter fel förväntningar hos den som söker.

3. Ansökningsprocessen: Tappar ni kandidater på vägen?

Gör det lätt att söka er tjänst och håll era kandidater varma. Det är viktiga moment i kandidatupplevelsen. Här är några checkpoints på vägen:

• Mottagande av ansökan: Med en enkel och mobilanpassad sökväg ökar du möjligheterna för att för att fler kandidater fullföljer sin ansökan.
• Skicka bekräftelse: Svara alltid inkomna ansökningar, tex med en bekräftelse på vilken tjänst dom sökt och vad som händer härnäst. Lova dock inte mer än vad du kan hålla.
• Kommunicera löpande: Kandidater förväntar sig återkoppling i nära anslutning till en ansökan som tex ett ”välkommen på intervju” eller ett ”nej tack”. Drar processen ut på tiden eller kanske inte längre är aktuell. Kommunicera det med kandidaterna så dom vet vad som händer.

Tips! Sök jobb hos er själva. Det kan ge värdefulla insikter om hur er ansökningsprocess upplevs och hur ni kommunicerar.

4. Intervjufas: Skapa en trygg och rättvis upplevelse

I intervjusammanhang är det inte ovanligt att kandidater är nervösa. Få kandidaterna att slappna av genom att ge dom ett tryggt och varmt välkomnande, tex bjuda på kaffe/te, visa vägen till klädhängaren och berätta vad som händer näst. Under intervjun se till att du gett kandidaten:

• En god förståelse och ärlig bild av jobbet
• En inblick i vilka möjligheter som erbjuds
• Rättvisa förutsättningar att visa sin kompetens och vem de är
• Utrymme att ställa sina frågor
• Information av vad som händer sen

Vill du genomföra ett test, analys eller case? Berätta lite om bakgrunden och syftet då blir det lättare för kandidaten att köpa in på läget och förstå varför det är relevant för jobbet.

5. Ett proffsigt avslut: Väl investerad tid

Bakom varje ansökan finns en människa som investerat tid, krafter och engagemang i att söka ett jobb just hos er. Ett snyggt avslut kan leda till såväl ansökningar i framtiden som rekommendationer till släkt och vänner.

Ring alltid upp dom som varit på intervju för en personlig återkoppling. Till övriga kandidater går det fint att använda ett mail. Lägg tid på att formulera ett mail som är transparent och förhoppningsvis inspirerar framtida ansökningar. Passa på att tacka för att kandidaten tagit sig tid att formulera en ansökan och ge gärna en kortare förklaring till varför ni valt att gå vidare med andra kandidater tex.

" Hej,

Vi vill börja med att tacka dig för att du tagit dig tid att söka till tjänsten som XXX hos oss. Vi har haft glädjen att ta emot många kvalificerade ansökningar och du har på många sätt en intressant profil för rollen. Den här gången har vi dock haft möjlighet att gå vidare med andra kandidater som uppfyller alla våra krav. Vi önskar dig stort lycka till i jobbsökandet och hoppas du vill söka till oss igen i framtiden."

Tips! Har du en liten ansökningshög? Då kan det vara värt att lägga den extra stunden för en mer personlig återkoppling.

6. Onboardingen: Ta väl hand om er nya kollega

Det finns ett stort värde i att känna sig väl omhändertagen och att ha fått rätt förutsättningar för att lyckas i sin nya roll. Lägg tid och engagemang för att ge er nyanställda ett minnesvärd pre-boarding och onboarding. Det om något är en god investering för framtida ambassadörer.

Dela: