Rekrytera I Semestertider
Tillbaka till alla artiklar.

Rekrytera i semestertider: Nå framgång med timing, finesss och en touch av sommar

Säkerställ en framgångsrik rekryteringsprocess under sommarmånaderna. Vi delar våra bästa tips!

Står ert företag inför ett rekryteringsbehov precis inför semestern? Kommer ni att sätta er rekryteringsprocess på "semestermode" eller planerar ni att ta emot ansökningar ända fram till slutet av sommaren med förhoppningen om en stor mängd intresserade kandidater? Att locka talanger och säkerställa en smidig rekryteringsprocess kan vara en utmaning under semestertider. I den här artikeln kommer vi att utforska vägar och ge några heta tips för att uppnå en framgångsrik rekrytering även under sommarmånaderna.

När sommarsolen strålar och semestern närmar sig kan det vara lätt att tänka att rekryteringen hamnar på pausläge. Men sanningen är att dessa soliga månader kan öppna upp nya möjligheter att utforska och duktiga talanger att attrahera. Att rekrytera under semestertider kan visserligen innebära sina utmaningar, men genom att välja rätt tidpunkt och skapa en positiv kandidatupplevelse kan ni ge er själva bästa chansen till framgång.

Hitta rätt timing för er

Genom att vara proaktiva och starta rekryteringen i förväg kan ni fånga talanger som inte är redo att slappna av i solstolen eller som kanske vill utnyttja en lugnare arbetsperiod för att söka nya utmaningar. Å andra sidan, kan en senare start efter semestern också vara framgångsrik då kandidaterna har haft tid att reflektera över sina karriärval och är redo att utforska nya möjligheter. Anpassa er strategi efter era specifika behov och fatta ett välgrundat beslut baserat på er företagskontext.

Var tillgänglig för jobbinspirerande kandidater

Visa att ni finns där, redo att erbjuda en spännande möjlighet till de talanger som suktar efter nya utmaningar. Stick ut genom att skriva en attraktiv jobbannons era drömkandidater inte kan motstå. Är ni inte på plats hela sommaren? Då är det viktigt att tydligt specificera era tillgängliga perioder och när ni planerar att starta eller återuppta rekryteringsprocessen. 

Håll dialogen med kandidaterna varm

Under semestertider kan rekryteringsprocessen dra ut på tiden eller till och med hamna i pausläge. Men genom att fortsätta kommunicera regelbundet undviker ni att kandidaterna tappar intresse eller tror att de har blivit bortglömda. Ge dem uppdateringar om var ni befinner er i processen och visa att ni värdesätter deras engagemang.

Skicka sommarvibbar med ett trevligt tacksvar 

Bjud på en känsla av er som arbetsgivare genom att inkludera en personlig och somrig touch i ert ”tack för din ansökan” mail. Visa er uppskattning över att kandidaterna har valt att investera tid och energi på att söka just till ert företag. Lägg till en enkel fras som att önska dem en trevlig sommar eller en annan somrig referenser i meddelandet.

Sätt upp en agenda med semesterrytm

Anpassa tidslinjer och förväntningar så att det finns tillräckligt med tid för att genomföra intervjuer och utvärderingar före eller efter semestern. Det är viktigt att ha realistiska förväntningar och tillräckligt med tid för en noggrann bedömning av kandidaterna.

Så låt sommarens sköna vindar ta er rekryteringsprocess till nya höjder. Med rätt timing, engagemang och en touch av sommar kan ni skapa goda förutsättningar för en lyckad rekrytering och bygga upp ert team med fantastiska medarbetare.

 

Dela: