6 frågor: Är verksamheten rätt match även för dig?
Förbered dig för din intervju: Ta reda på om jobbet passar dig genom att ställa 6 avgörande frågor. Skapa en ömsesidig matchning med verksamheten.
Skall du på intervju? Då är det viktigt att komma ihåg att du inte bara sälja in dig själv för rollen, du skall samtidigt ta reda på om verksamheten är något för dig. En bra matchning kommer ifrån två håll. Men hur tar man reda på om du och verksamheten passar varandra? Vi har samlat 6 frågor som kan hjälpa dig.
En anställningsintervju bjuder ofta på en rad klassiska frågor som du skall förbereda dig på. En potentiell arbetsgivare vill gärna ta reda på om du är rätt match för deras verksamhet. Men, kom ihåg att det är lika mycket din chans att ta reda på om verksamheten är något för dig. Det finns ett antal frågor du kan ställa till dom som sitter på andra sidan bordet. Vi har sammanställt 6 förslag på frågor som kan hjälpa dig bli klokare på om du och verksamheten är rätt för varandra.
1. Vilka utvecklingsmöjligheter finns det i den här rollen?
Kanske har du läst i jobbannonsen att det står att det finns goda möjligheter till yrkesmässig och personlig utveckling. Fråga om rekryteraren kan utveckla och få konkreta svar på frågor som:
• Finns det möjlighet till vidareutveckling eller kurser?
• Hur får jag feedback? Eller: Hur sparrar ni med varandra?
• Hur säkrar ni att era medarbetare är uppdaterade och duktiga i sitt område?
Med fokus på utvecklingsmöjligheter visar du att det är en prioritet för dig. Kanske får du också möjlighet att berätta hur du lär dig nytt – en eftertraktad kompetens.
2. Hur syns era värderingar i det dagliga arbetet?
Du kan fråga både kring enskilda värderingar eller hela verksamhetens värdegrund. Det är ett bra utgångsläge för att ta reda på om verksamhetens värdegrund stämmer överens med dina egna värderingar, och kan ställa dig bakom det verksamheten står för.
Det är också positivt för din potentiella arbetsgivare att få möjlighet att prata om sin hjärtefråga - värderingar och visioner för verksamheten. Det sätter sig gärna i minnesbanken när någon frågar om det som ligger varmt om hjärtat.
3. Vem kommer jag jobba med?
Oavsett vilket jobb du söker kommer du behöva kommunicera och samarbeta med olika kollegor, så visa din nyfikenhet och intresse för dom samtidigt som du blir klokare på kuppen. Du kan tex fråga:
• Hur är er organisation/teamet sammansatt
• Vilka typer av människor/funktioner finns i er verksamhet?
• Vilket team blir du en del av och hur jobbar dom idag?
Svaren kan ge dig ett intryck av kommande kollegor, kulturen på arbetsplatsen och några gånger en inblick i dynamiken på arbetsplatsen. Det kan ha stor betydelse för att få en känsla för om en verksamhet är rätt match för dig.
4. Har ni ett introduktionsprogram?
Hur jobbar verksamheten med onboarding och introduktion av nyanställda? Detta kan ge dig en fingervisning på hur verksamheten tar emot nyanställda, och vad du kan förvänta dig. Önskar dom en anställd som är självständig, proaktiv och tar reda på saker på egen hand eller finns ett etablerat onboardingprogram som hjälper dig med att snabbt komma igång och lyckas med arbetsuppgifter och ansvar som väntar. Här är några frågor du kan ställa för att komma in på temat:
• Hur ser tiden ut innan första dagen?
• Finns det schema för första tiden på jobbet?
• Hur kommer du introduceras i x, y eller z uppgifter?
• Kommer det finnas någon att gå bredvid första tiden?
Fadderskap, sociala nätverk, gemensam lunch, introduktion till avdelningar, möten med nyckelpersoner eller chefer, genomgång av procedurer, konkret upplärning i rutiner och säkerhet är alla exempel på aktiviteter i en bra onboarding.
5. Vad kännetecknar er/din ledarstil?
Vi vet, att många byter jobb på grund av en dålig chef, eller omvänt: Vi trivs och utvecklar oss under ett bra ledarskap. Så det är klokt att komma inom ämnet för att få lite kunskap om hur chefen utvecklar sina medarbetare, hur avdelningsmöten/medarbetarsamtal hålls, och hur chefen främjar en bra arbetsmiljö.
Det är viktigt att du känner dina preferenser, vad du förväntar dig och vet vad du har behov av ifrån din chef. Genom att få en känsla för din kommande chefs ledarstil så har du också lättare att värdera om det är en god match er emellan. Kanske kan du även få en referens på din kommande chef?
6. Hur ser framtiden ut?
Denna fråga handlar om din egen framtid och karriärmöjligheter i verksamheten, eller för att få en förståelse för verksamhetens mål och utmaningar. Du är säkert intresserad i att utveckla dig tillsammans med företaget, så ställ frågor så du vet vad du kan förvänta dig framöver.
Det är mycket möjligt att du får svar på några av de 6 frågorna under intervjuns gång, men då finns det också möjlighet att ställa frågor om något annat när det blir din tur att ställa frågor. Skriv gärna ner idéer innan samtalet och ge den du träffar en anledning att minnas exakt dig!