Introducera Sommarvikarien
Tillbaka till alla artiklar.

Introducera er nya sommarvikare på bästa sätt

Ge sommarvikaren en drömstart på nya jobbet och maximera verksamhetens sommarsuccé. Få värdefulla tips för en lyckad introduktion.

Sommarvikarier är en viktig del av många arbetsplatser under sommarperioden. Att välkomna sommarvikarier till jobbet och få dem att bli produktiva på kort tid kan vara en utmaning. En välstrukturerad introduktion kan göra en stor skillnad för att ge sommarvikarien en trygg och effektiv start på jobbet. 

Tips för en lyckad sommarvikarsintroduktion!

Här delar vi några tips och tricks som kan hjälpa dig skapa en lyckad introduktion för dina sommarvikarier:

Skicka en solig hälsning
Håll kontakten innan första dagen genom att utse en fadder eller kollega som kontaktar den nya medarbetaren på LinkedIn, skicka en videohälsning från VD eller mejl från teamet.

Skapa en tydlig introplan
Trygga vikarien genom att skicka ut en plan för introduktionen så vikarien vet vad som händer när och vem som kommer att vara kontaktperson under sommaren.

Gör det lätt att prestera i jobbet
Säkra upp en snabb och tydlig kunskapsöverlämning genom tex en fadder, mentor, instruktionsvideos och best practice dokument.

Förbered arbetsplatsen
Se till att sommarvikarien känner sig välkommen och väntad med en ren och organiserad arbetsplats eller en personlig plats att ha sina saker. Ta en rundtur i lokalerna för att hitta det viktiga och bjud gärna in till en somrig fika/lunch för att lära känna teamet.

Ge tid till det viktiga
Lös så många praktiska detaljer som möjligt innan första dagen, för att ge tid till att komma in i jobbet och lära känna sina kollegor. Förbered tex passerkort/parkeringstillstånd, få nödvändiga underskrifter, beställ kläder, dator och telefon.

Optimera informationsmängden
Beroende på jobbets komplexitet skicka gärna ut viktig information innan första dagen så att vikarien kan ta till sig information i egen takt innan start.

Säg det alla vill veta!
Som ny på jobbet har man ofta många praktiska frågor. Trygga medarbetaren genom att sammanställa information om arbetsplatsen, som tex. omklädningsrum, lunchmöjligheter, parkeringsmöjligheter, klädkod eller särskild skyddsklädsel som krävs.

Vill du få mer inspiration hur du kan introducera och ta väl emot dina nya medarbetare. Missa inte dessa tre artiklar!

Dela: