Kom Igång Med Onboarding
Tillbaka till alla artiklar.

Kom igång med er onboarding - 6 frågor du inte får missa

Ge er nya medarbetare alla förutsättningar att blomstra, leverera och trivas på sitt nya jobb med en genomtänkt onboardingplan.

Har ni precis skrivit kontrakt med en ny medarbetare? Nu väntar en spännande resa - onboarding! Ge er nya medarbetare alla förutsättningar att blomstra, leverera och trivas på sitt nya jobb med en genomtänkt onboardingplan. I den här artikeln delar vi med oss av sex viktiga frågor som kan ta er onboarding till nästa nivå och ge er nya medarbetare bästa tänkbara start.

Att välkomna en ny anställd är en viktig händelse som kräver planering, organisering och engagemang. En effektiv onboardingprocess är en av de viktigaste faktorerna för att säkerställa att den nya medarbetaren kommer igång på rätt sätt och bidrar till företagets framgång på kort och lång sikt. Det handlar om att göra allt som står i ens makt för att hjälpa den nya medarbetaren att känna sig trygg, välkommen och väl insatt i den nya rollen och dess ansvarsområden. 

Vi har samlat sex viktiga frågor som kan hjälpa er att reflektera, utvärdera och hitta förbättringsområden i introduktionsprogrammet för nya medarbetare. Använd dessa frågor som en guide för att säkerställa att era nya medarbetare får den nödvändiga kunskapen och stödet för att bli produktiva och trivas på arbetsplatsen. 

1. Hur tar ni emot nya medarbetare idag?

För att skapa goda förutsättningar för en lyckad onboardig är det viktigt att stämma av, vad som fungerar bra och vad som kan förbättras. Fråga dina anställda hur dom upplevt sin första tid hos er. Tänk samtidig på att onboardingprocessen för tex. en produktionsmedarbetare och en administrativ chef många gånger behöver anpassas olika för att skapa bästa förutsättningar att lyckas. 

2. När börjar ni er onboarding?

Tiden mellan kontraktsskrivning och första dagen på jobbet är ett window of opportunity. Här har ni chansen att börja bygga relation med er kommande kollega. Den nya medarbetaren skall känna sig väntad. Kanske kan någon kollega ansvara för att ta kontakt med den nya innan första arbetsdagen, på tex LinkedIn.

3. Vilken formalia skall ni lösa innan första dagen?

Ge mer tid till att lära känna er nya kollega genom att lösa formalia som tex. undertecknade avtal visitkortsbilder innan start. Kanske finns det en handbok att läsa eller information om er bransch eller ert företag som ni önskar att kollegan läst innan start? Vad vill ni förse er nya kollega med innan start för att snabbt komma igång?

4. Hur tryggar ni er kommande kollega?

Det finns ett stort värde i information och att skapa tillfällen för den nyanställda att möta sina kollegor. Sammanställ praktisk info om arbetsplatsen, som tex var/om det finns tillgång till mikro, var man parkerar bilen, vad skall man ha för kläder på sig? Det är ofta frågor man ställer sig innan man börjar. Frågor som du kan se till blir besvarade innan första dagen.

Vi rekommenderar alltid verksamheter att skicka den nya kollegan ett schema för den första veckan. Det skapar en trygghet att veta, vad som händer när: vem möter upp första dagen, hållpunkter för systemintroduktion, produktpresentation, uppföljning etc. Försök att hitta tillfällen till informella uppföljningar där den nya kollegan kan ställa frågor om både jobb och det som händer vid sidan av jobbet. Att utse en fadder är ett utmärkt sätt att ha någon som har lite extra ansvar för er nya kollega.

5. Ska du onboarda på distans? 

Så utnyttja dom digitala mötesrummens potential för att skapa tillfällen att ses och bygga relationer. Säkerställ att den nya kollegan snabbt får träffa sitt team och nyckelpersoner som är viktiga att känna till. Kanske kan det vara en god idé att arrangera en online frukost eller gemensam eftermiddagsfika – en bra onboarding tar hänsyn till både det yrkesmässiga men även det sociala. 

6. Hur följer ni upp onboarding processen?

Uppföljning är A och O. Då ser ni hur långt ni har kommit och vilka områden som haltar. I det här skedet är det viktigt att inte bara titta på hur väl man kommit in och levererar i sitt jobb. Det är även lika viktigt att veta vem man skall prata med i olika ärenden, ta del av aktiviteter utanför jobbet som tex en springklubb, kulturen i företaget och hur det fungerar hos er och samarbete mellan kollegor.

Vill du få mer inspiration inom ämnet Onboarding missa inte våra andra artiklar:

 

Vi önskar all lycka till med ert Onboarding arbete!

Dela: