10 Intervjufrågor Du Kan Förbereda (3)
Tillbaka till alla artiklar.

10 Intervjufrågor du kan förbereda dig på

"Varför söker du detta jobb?", "Berätta lite om dig själv."! Kom väl förberedd till en kommande intervju för att öka chanserna att landa drömjobbet.

Visst hade det varit bra om du fått intervjufrågorna på förhand? Det kan vara svårt att känna sig nog förberedd inför en intervju, mycket handlar nog om att inte riktigt veta vad du skall ta dig igenom. Vilka frågor du kommer få? Vad intervjuaren är intresserad att få veta mer om? Här är 10 exempelfrågor som kan hjälpa dig på traven.

De bästa intervjuerna är när dialogen går lätt och ledigt. Det ger en god känsla för bägge parter när kandidaten pratar med engagemang och inlevelse på ett professionellt och trovärdigt sätt. 

Sikta på drömjobbet: Förbered dig med exempel på intervjufrågor!

Trygga dig själv på en kommande intervju genom att förbereda dig på vanligt förekommande frågor som "Varför söker du detta jobb?" eller "Berätta lite om dig själv. Använd våra exempelfrågor som inspiration för att formulera några tankar och reflektioner på förhand.  

Kan du berätta lite om dig själv?

Detta kan verka som den enklaste frågan, men är också ett svar som kräver lite förberedelse. Här bör du vara kort och koncis för att sälja in dig själv. Kom ihåg att intervjuaren är ute efter att veta vem du är i förhållande till sin verksamhet.

Varför sökte du jobbet och lockades att söka till oss?

Den som intervjuar önskar veta mer om din motivation och dina förväntningar. Frågor som detta kan avslöja om du har satt dig in vad rollen innebär. Visa att du har läst på om verksamheten och branschen och säg något om varför jobbet passar dig.

Kan du berätta om din bakgrund?

På en första intervju är det vanligt att prata om innehållet i ditt CV. Här går intervjuaren igenom ditt CV punktvis eller ber dig att ta en muntlig genomgång av vad du har gjort. Oavsett är det smart att förbereda dig så du kommer ihåg relevanta arbetsuppgifter och ansvar du har haft och eventuellt vilka resultat du har uppnått. Har du hål i Cv:t eller inte fullfört en utbildning bör du också förbereda dig på en förklaring.

Hur planerar och prioriterar du arbetsuppgifter?

Denna fråga handlar om att visa hur strukturerad och flexibel du är. Använder du to-do listor? Här kan du också förklara hur du löser uppgifter och hanterar deadlines. Det är också en god idé att nämna att prioritering av uppgifter är något du gör i samråd med din närmsta chef.

Vilken chef har du varit mest nöjd med och varför?

Här önskas ett svar som berättar om vilka förväntningar du kan ha. Vilken typ av ledarstil som fungerar bäst för dig och stämmer det överens med den personen som kan komma att bli din chef? Denna fråga ställs för att se om du har en god match med personen som kan bli din chef.

Vad har du för förbättringspotential? Vilka är dina starka sidor?

Starka och svaga sidor – det har vi väl alla? När du förbereder dig på denna fråga kan det vara värt att fråga en kollega eller någon annan som känner dig bra. Reflektera lite runt dina personliga egenskaper och kompetenser och pröva att se ett sammanhang med arbetsuppgifter du utfört i jobbet. Hur kan du förbättra dina svaga sidor? Det visar att du har god självinsikt. Ingen är bäst på allt!

Har du varit involverad i en konflikt hos en tidigare arbetsgivare?

Det är inte nödvändigtvis ett bråk eller en stor dispyt som intervjuaren är intresserad att vet mer om. Du kan tex berätta om en situation där du var oense om ett beslut och hur du löste det. Varje arbetsgivare önskar att en anställd är ärlig och som delar bekymmer och eventuella problem.

Varför ska vi anställa dig för det här jobbet?

Detta är en vanlig och mycket viktig intervjufråga att förbereda sig för. Vilka tidigare erfarenheter har du som kan komma väl till pass i denna tjänst? Berätta om hur du tidigare har lyckats med en svår uppgift som påminner om arbetsuppgifterna i den aktuella tjänsten. Hur kan du bidra i ett team eller skapa resultat? Intervjuaren vill värdera hur du förmedlar dig: klarar du av att balansera självsäkerhet, visa trovärdighet och samtidigt vara ödmjuk?

Vad har du för förväntningar på lön?

Frågan om lön kommer ofta upp under ett första samtal. Många vill spara båda sig själva och kandidaten onödig tid om man inte kan infria förväntningar på lön. Innan intervjun förbered dig genom att kontrollera lönenivåer i branschen och fundera över vilka andra förmåner som är viktiga för dig i ett jobb tex pension, betald mobil, extra semesterdagar, working for anywhere. Du kan också spela på vad du tjänar idag eller vad bekanta i en liknande position tjänar.

Har du frågor om jobbet eller kring företaget?

Undvik: Nej, jag tror jag fått veta allt jag funderar på.

Här är ett gyllene tillfälle att urskilja dig och visa din kunskap och intresse för verksamheten och jobbet. Förbered alltid ett par frågor på förhand och låt gärna en av frågorna handla om något du hittade när du gjorde research om företaget. Du kan fråga om ”vid sidan” om aktiviteter på företaget och teamet som du kommer bli en del av.

Ställ inte frågor som handlar om dig. Tex lön och semester i just denna runda. Går du vidare kommer du att få anledning att ta upp det senare.

Och glöm inte...

Få en bekräftelse på när du kan förvänta dig en återkoppling. Känslan av att inte höra något och vara osäker på om du bör ta kontakt eller inte är skönt att slippa. Fråga därför om hur processen framåt ser ut innan du kliver ut genom dörren och tackar för dig.

Dela:

Fler karriärartiklar