Tips För En Framgångsrik Jobbintervju (1)
Tillbaka till alla artiklar.

Från ”Hej” till ”Anställd”: En guide för en framgångsrik jobbintervju

Förberedelse, kunskap om företaget, självförtroende och övning är nyckeln till att imponera och säkra drömjobbet. Ta del av våra bästa jobbintervju tips.

En jobbintervju kan vara nyckeln till att förverkliga dina karriärmål och drömmar. Att ta sig igenom en jobbintervju med framgång kräver förberedelse och självförtroende. Genom att behärska de grundläggande detaljerna, vara påläst om företaget och rollen, öva på vanliga frågor och vara dig själv kan du maximera dina chanser att imponera på arbetsgivaren och visa att du är den perfekta kandidaten för jobbet. Här är några av våra bäst intervjutips som kan ta dig ända fram till jobberbjudandet.

INFÖR JOBBINTERVJUN

1.  Få kontroll på basics

Börja med att se till att du har koll på de grundläggande detaljerna inför intervjun. Det kan ta bort onödig stress och ge dig mer fokus på att presentera dig själv på ett positivt sätt. Här är några exempel på bra saker att ta kontroll över:

• Var och när ska du vara där och vem skall du fråga efter?
• Vilka dokument eller papper behöver du ta med dig?
• Hur kommer du dit och hur lång tid tar det? Att vara i tid är viktigt så glöm inte att räkna in ev. förseningar och brist på tex parkeringsplatser..

2. Var påläst

Försök ta reda på mer om företaget och rollen du söker. Besök företagets hemsida och sociala medier för att få en uppfattning om verksamheten, kulturen och människorna som jobbar där. Ju mer du vet, desto bättre kan du anpassa dina svar under intervjun och visa att du är väl förberedd.

3. Förbered intervjufrågor

Även om du inte kan veta alla frågor som kan tänkas komma så är det smart att preppa sig själv så gott det går med vanliga frågor. Säkerställ att du vet varför du söker jobbet, på vilket sätt du passar för jobbet och vad du kan bidra med. Tänk igenom hur du kan förklara dina styrkor och utvecklingsområden och fundera kring frågor som är relevanta för rollen där du tex. har hanterat problem eller visat ledarskap.

Vill du få tips på exempelfrågor? Missa inte vår artikel - 10 Intervjufrågor du kan förbereda dig på

4. Öva, öva, öva

Practice makes perfect! Öva på att svara på intervjufrågor och öva på din presentation. Ju mer du övar, desto mer självsäker kommer du att känna dig under intervjun.

TIPS! Öva gärna med en vän eller familjemedlem för att få feedback och för att bli mer självsäker.

5. What to wear?

Här finns inga rätt eller fel men ett bra riktmärke är att spegla människorna du möter och rollen du söker. Om du är osäker är det alltid bättre att klä dig lite mer formellt än allt för avslappnat, det visar att intervjun är viktig för dig. Tänk dock på att klä dig bekvämt så att inte klädseln stör dig under jobbintervjun.

UNDER JOBBINTERVJUN

1. Tänk på kroppsspråket

Ditt kroppsspråk spelar en viktig roll i hur du kommunicerar under intervjun. Genom att vara medveten om ditt handslag, din kroppshållning, ge ögonkontakt och visa aktivt intresse för det som diskuteras kan du ge ett starkt intryck.

2. Var aktiv och ställ frågor

Visa intresse för arbetsplatsen och jobbfunktionen på intervjun genom att ställa frågor.  En jobbintervju är lika mycket din chans att lära känna företaget, så förbered frågor som är viktiga för dig i ditt nästa jobb.

Ta hjälp av vår artikel - 6 frågor: Är verksamheten rätt match även för dig?

3. Tala inte dåligt om din tidigare arbetsplats

Prata hellre om varför du söker nytt och varför det är intressant och lockande att jobba just hos företaget som du är på jobbintervju hos.

4. Svara på frågor och glöm inte att lyssna

Undvik långa diskussioner och krångliga förklaringar. Svara på frågorna som ställs och invänta följdfrågor. Fråga igen eller ställ frågor om du är osäker på vad rekryteraren vill ha svar på.

Det kanske viktigaste tipset av alla - Var dig själv. Visa din personlighet och engagemang för jobbet och utstrålar en professionalism och trygghet i att du löser jobbet. 

Dela:

Läs fler karriärartiklar